od a new hope » 28. října 2015 14:01
ja bych to trochu doplnil a upresnil. v soucasnosti lezi ve snemovne navrhy dvou ruznych zakonu tykajicich se sazeni a diky novinarum, ktery smichali jablka hrusky, je v tom peknej zmatek:
a) novela loterijniho zakona (tisk 437, novelizace platnyho zakona 202/1990, o loteriich). tato novela z pohledu sazecu na internetu v cizine vubec nic neresi, zabyva se jenom zvysenim zdaneni hazardu, zvysenim poplatku za automaty a zmenou podilu pri deleni vynosu z hazardu mezi obce a stat, nic vic.
avsak podle tohoto zakona
- cizi sazkovky v CR v podstate nemuzou pozadat o registraci (§ 4, odst. 4)
- a predevsim je ucast na sazkach v cizine zakazana (§ 4, odst. 10)
- a sankcionovana az 10 mio kc (§ 48, odst. 1, pism c), tyka se i fyz. osob.
muzem se bavit, nakolik je to v rozporu s legislativou EU, ale situace je takova, ze (nejen) hazardni hry jsou vynaty z rezimu volneho pohybu osob, služeb atd. a kazda clenska zeme si tuto problematiku muze upravit individualne, cehoz CR vyuzila, nemecko napriklad taky. je to samozrejme nevyhodny, republika prichazi o dane z penez, ktere cesi v cizine stejne nacerno prosazi, ale fortuna a spol si to proste takhle prolobovaly.
b) zakon o hazardnich hrach (tisk 578), v pripade schvaleni ucinnej pravdepodobne od 1. ledna 2017). je to zcela novy zakon, ktery komplexne upravuje problematiku loterii a sazeni a ma zrusit a nahradit stavajici zakon o loteriich, viz a).
navrh mimo jine upravuje podminky pro provozovani vsech "hazardnich" her (forbes, ruleta, kurzovy sazky atd.) vcetne sazeni na netu a zejmena stanovi podminky, za jakych by u nas mohly legalne fungovat i zahranicni SK.
neni tedy pravda, ze se jedna predevsim o zamezeni sazeni v cizine a blokovani internetu. to je pouze nastroj, jak zabranit sazeni na tzv. "nepovolene internetove hry", tedy u tech SK, jez nebudou mit registraci v CR. krome blokace stranek se bude taky pouzivat blokace plateb m.j.
jestli jsem to prostudoval dobre, tak to ma obrovskou vyhodu:
- sazeni na registrovanych zahr. serverech bude legalni
- a predevsim fyzicka osoba nebude postizitelna za ucast na nepovolenych internet. hrach (cast 8, hlava II, prestupky: § 121). veskerou odpovednost ponese poskytovatel pripojeni, ktery ma povinnost pristup zablokovat, ale ja jako sazec to nemam v chystanem zakonu nikde zakazano a predevsim mi nehrozi zadna sankce!
takze z tohoto uhlu pohledu by to byl jednoznacne posun vpred, odpadne hrozba kriminalizace, odpadne hrozba sankce (viz onen pan s pokutou 850.000 kc) a vse ostatni pripadne vyresi proxy.
vzal jsem to trochu strucne, pro zakladni orientaci by to mohlo stacit, dalsi vec je, co ze snemovny ve finale vyleze, nasi poslanci a sanatori dokazou byt pomoci pozmenovacich navrhu velmi kreativni.